Sunday, May 24, 2009

Kahwin..?

Salam.

Ahad yang indah. Matahari memancar terik hari ini, dan tiada lagi hujan seperti hari sebelumnya. Mungkin hujan di hatiku jua telah reda. Pelik plak melihat tajuk arini kan?Emm, tiba-tiba hari ni terfikir untuk bercerita tentang perkara ni. Kahwin. Bunyinya indah kan? Dan, aku amat pasti yang setiap yang telah melalui fasa perkahwinan itu pasti bersetuju dengan diriku. Aku juga tertanya juga, bagaimana indahnya perkahwinan itu. Cinta kah yg mmbuatkan perkahwinan itu indah? Adakah segalanya semata-mata kerana cinta?

Aku tahu, aku tak layak untuk berbicara soal ini, kerana aku sndiri tak punyai apa2 pngalaman. Namun, mendengar pngalaman teman2 yang telah melalui perkahwinan, aku trsenyum sndiri. Perkahwinan umpama satu perjalanan yang panjang, perjalanan yang kita sendiri pilih dan tentukan setiap perhentiannya. Bezanya, kita tak sendirian dalam prjalanan itu. Dan, kerana itulah, kita perlu mnyesuaikan diri untuk tidak terbiasa dengan keadaan sendirian seperti prjalanan biasa kita yg sebelum itu. Kita harus tahu, yang dalam prjalanan yang baru ini, kita brsama dengan dirinya. Kita boleh mngharapkan dia dalam apa jua keadaan yg mndatang dan, sebolehnya dia jua boleh mngharapkan kita untuk apa jua keadaan. Saling menyokong dan persefahaman. Tapi, ia tak semudah yang ditulis. Realitinya, lebih besar dari itu. Dan, aku mngerti, dalam apa jua keadaan sekalipun yang kita lalui dalam perkahwinan, apa yang paling penting adalah redha ALLAH, doa dan sabar. Kerana dengan itu, baru lah cinta itu mnjadi perkara yg brharga dlm perkahwinan, tolak ansur mnjadi lbih mudah dan prsefahaman mnjadi tunjang utama.

Aku bukan orang yang sangat pandai dalam hal ini, kerana setiap apa yang aku coretkan adalah hasil pngalaman teman yang telah mnghadapinya. Aku jua tertnya pada diriku, adakah aku sudah brsedia untuk melaluinya? Adakah aku cukup bersedia? Aku tak tahu. Kerana bila tiba masanya, aku cuma mngharapkan agar ALLAH mmbuka pintu hatiku dan melangkah dalam prjalanan ini dengan tenang. Dan, bila tiba saatnya jua nanti, si dia juga mampu melangkah dengan tabah untuk prjalanan ini..

Mencintai itu lebih baik dari tidak mncintai..dan, jika aku cuma punyai masa sesaat untuk mncintainya, aku redha, kerana sekurangnya aku melakukannya untuk dia..

chow!

No comments: